APDOVANOJIMAI

METRAS 1/5

Gyvenamasis namas Utrių km. Klaipėdos raj.
R. Adomaitis, R. Babrauskas, G. Natkevičius, V. P. Čiras
Už veržlų modernumą tyruose

Originalus sprendimas – geras dinamiškos, veržlios formos santykis su gamta. Architektūra čia dalyvauja kaip pilnavertis pokalbio dalyvis – savęs neslepia, neišnyksta aplinkoje, bet harmoningai ją papildo teigdama besąlygišką modernumą. Pasiekta betarpiškas vidaus ir išorės erdvių susiliejimas.

 

Europos aikštė, Prekybos ir Verslo centras "Europa", Konstitucijos pr., Vilnius
A. Ambrasas, D. Malinauskas, J. Petkuvienė, V. Adomonytė, R. Ambrasienė, D. Juškevičius
Už vieningą kompleksą

Tipiškų, standartinių prekybos paviljonų ir jų projektavimo sudėtingumo fone, prekybos centras „Europa“ išsiskiria originaliu sprendimu, plastinėmis formomis, jaukia, atvira vidaus atmosfera. Kartu su verslo centru ir Europos aikšte jis formuoja darnių proporcijų ir vieningos stilistikos ansamblį. Tinkamai išspręsta transporto schema. Sukurta naujos kartos ir kokybės, raiški visuomeninė erdvė Vilniaus centre.

 

UAB Lemora administracinis pastatas Kaune
R. Raslavičius, N. Girčys
Už paprastą eleganciją ir pozityvų impulsą pramoninėje teritorijoje

Ypatingu paprastumu pulsuojantis pastatas paneigia įprastą pramoninių teritorijų architektūrinę netvarką ir dažnu atveju agresyvią jos raišką. Lakoniškų, švarių proporcijų, apgalvotų detalių administracinis pastatas suteikia pozityvų impulsą tolimesnei pramoninės teritorijos Kaune plėtotei. Į akis nekrentanti architektūros elegancija įgauna meistriško solidumo svorį.

 

Perlaidojimo kolumbariumas Tuskulėnų rimties parke, Vilnius
M. Šaliamoras, V. Čekanauskas, G. Karalius, A. Umbrasas, G. Umbrasas, l. Masliukienė, J. Balkevičius
Už simbolišką emocijų ir architektūros jungtį

Memorialinė pastato funkcija įtaigiai perteikta simbolinėmis architektūros formomis. Į šlaitą įkirstas statinys, tinkamai sutvarkytos jo prieigos – ne tik geras landšafto architektūros sprendimas, bet kartu stiprus emocinis užtaisas, įprasminantis memorialinės vietos, kaip kapo, antkapio idėją. Minimaliomis architektūrinėmis priemonėmis (pastatas kaip skulptūra) išgaunamas maksimaliai stiprus, prasmę atitinkantis, jausminis efektas.

 

Ekraninis daugiabutis gyv. namas "Domino", Žaliasis slėnis, Klaipėda
L. Tuleikis, G. Balčytis, K. Vaikšnoras, J. Baronas
Už „riestą“ idėją

Tarpe kitų parodoje „Žvilgsnis į save 2005” pateiktų koncepcinių projektų, gyvenamasis namas „Domino“ išsiskiria stabiliu idėjos, formos ir motyvų balansu. Įtaigus „Z“ formos raidę primenančios namo efektas pasiektas fundamentalių architektūros elementų pagalba, nesudėtingų tūrių ir motyvų sąjunga. Koncepcija reflektuoja pažangias europietiškos architektūros tendencijas.

 

DIPLOMAI:

BMS/Megapolis, Laisvės pr. 1, Vilnius
A. Ambrasas, R. Ambrasienė
Už judėjimo laisvę

Intensyvaus transporto mazgo prieigose suprojektuotas pastatas pratęsia judėjimo trajektorijas, nuolat kintančia, dinamiška forma bei šviesą ir aplinką reflektuojančiais fasadais organiškai prisitaikydamas prie judėjimo, sukimosi krypties ir žvalgos kampo. Išvengta agresyvaus, statiško vizualinio barjero, specialaus matomumo reikalaujančioje zonoje.

 

Daugiabutis gyvenamasis namas Krivių g. Vilnius
T. Balčiūnas, V. Biekša
Už gerą gamtos, modernumo ir aplinkos gyvenimui simbiozę

Pusiau uždarą vidinį kiemą formuojantys atskiri gyvenamieji namai formuoja vieningą ansamblį, kuriame darniai skamba namų išdėstymo schema, mastelis, originalių  formų, detalių žaismas ir gamtinė aplinka. Pasiektas geras aplinkos ir modernumo kompromisas – į ateitį orientuotas požiūris gyvenamųjų namų projektavime.

 

AB "Klaipėdos nafta" administracinis pastatas
G. Čaikauskas, N. Kupė
Už futuristinę idėją

Sunkiai realizuojama, vienok labiausiai į ateitį orientuota idėja. Futuristinė įsivaizduojamo pastato forma intriguoja savo tiesiogine asociacija su naftos gręžinio konstrukcija kaip tiksliausiai naftos kompaniją atitinkančiu, įprasminančiu simboliu.

 

Gėlių salonas "Ritos gėlės", Prienai
K. Indriūnas
Už intymų laiko pulsą periferijoje

Tikras mažo miestelio atradimas – puikus šiuolaikinės architektūros ir originalios funkcijos pastatas Prienuose. Sukurta naujos kokybės, intymi vieta bendravimui (gėlių salonas, arbatinė, stalo žaidimai). Buvusių viešųjų tualetų vietoje pastatytas nuosaikios estetikos, modernus pastatas sukūrė pridėtinę vietos vertę – atvėrė vaizdą į bažnyčią ir apvaldė apleistos teritorijos prieigas.

 

Olimpinių rinktinių centro apartamentų viešbutis, Juodkrantė
R. Palekas, J. Garšvaitė, A. Palekienė, B. Puzonas, A. Barzda
Už naują rekreacinės architektūros viziją

Pristatytas koncepcinis projektas iš kitų išsiskyrė išbaigtumu ir idėjos realumu. Pateikto apartamentų viešbučio ir prieigų sutvarkymo projekto jautrioje Neringos zonoje vizija – naujas žodis rekreacinėje Lietuvos architektūroje. Išvengus paviršutiniškos senosios architektūros stilizacijos, pasiūlyta naujos plotmės ir gylio, organines kraštovaizdžio formas atkartojanti idėja.

 

Verslo centras Viktoria
R. Palekas, A. Baldišiūtė, R. Bėčius, A. Palekienė
Už profesionalumą

Aukštuminis statinys pažymėtinas už teigiamą verslo trikampio kvartalo Vilniuje postūmį, aukštą konstrukcinę kokybę ir profesinį meistriškumą.

 

AB "Lietuvos Energija" pastato rekonstrukcija, Žvejų g., Vilnius
K. Pempė, A. Pliučas
Už šviesą Vilniuj

Originalus sprendimas, įtaigi sovietmečiu projektuoto pastato rekonstrukcija. Šviesos grafika berėmio stiklo fasade – apjungia meninę idėją ir energetinės kompanijos įvaizdį. Nuo pagrindinių Vilniaus miesto centro transporto arterijų gerai apžvelgiamas objektas – savotiškas švyturys vakarėjančioje sostinėje.

 

Mokslo technologijų parkas, Saulėtekio alėja
A. Pliučas, D. Pauliukonienė, E. Kirdulienė, E. Valevičiūtė
Už žirafą kaip organišką mokslo ir architektūros jungtį

Mokslo ir technologijų parko VGTU universitetinio miestelio teritorijoje koncepcija pažymėtina už racionalistinį ir organišką požiūrį į mokslą, gamtą ir architektūrą per intuityvias gyvųjų gamtos formų ir modelių (kaip pvz. žirafa) jungčių paieškas.

 

Gyvenamas namas Vytėnuose III, Kaunas
R. Raslavičius, V.Strazdas
Už kokybę detalėse

Gyvenamasis namas išsiskiria architektūrinės minties švara Vytėnų gyvenamojo kvartalo aplinkoje. Sukurta derama vidaus ir išorės vienovė. Projektas pažymėtas už interjero vidaus erdvės jaukumą, žmogišką mastelį ir ypač precizišką detalių išpildymą.



Pramogų kompleksas Mokolų km., Šunskų sen., Marijampolės aps.
L. Tumynienė, G. Vieversys, A. Byčenkovas
Už senas ir naujas plytas

Geras tonas aiškinantis senos ir naujos architektūros santykius. Buvusio dvaro teritorijoje sukurtas naujas pramogų kompleksas: išsaugotas senasis dvaras, arklidžių pastatas, pristatyti nauji pramogų centro, motelio pastatai. Atidengtų senųjų raudonų plytų fone harmoningai dera naujos medžiagos, seni ir nauji tūriai. Atokiau nuo Marijampolės centro suformuotas rekreacinis, pramogų centras – pozityvus poslinkis užmiesčio architektūrinėje erdvėje.