Apie parodą
About Exhibition
Paroda / Exhibition
Apdovanojimai / Awards



Parodą organizuoja
Lietuvos architektų sąjunga

Kalvarijų g. 1, 09310 Vilnius
Tel.: (8~5) 275 6483, 275 5948
Faks. (8~5) 272 4825
El. paštas
infoarchitektusajunga.lt

Parodos kuratorė
Rūta Leitanaitė
mob. tel. 8 615 72309

Paroda / Exhibition > Projektai / Projects << Atgal
Martynas Valevičius
Pavadinimas/Name: „HANSABANKAS“ CENTRINĖS BŪSTINĖS KONKURSINIS PROJEKTAS
Nr. 245
Adresas/Address: KONSTITUCIJOS PR. VILNIUJE
Data/Date: 2005 m.
Autoriai/Authors: MARTYNAS VALEVIČIUS
Kategorija/Class: Komerciniai, administraciniai pastatai
   
Aprašymas:
AB Bankas „Hansabankas“ centrinės būstinės patato Konstitucijos pr. Vilniuje daugiaaukštis tūris yra orientuotas šiaurės - pietų kryptimi lygiaigrečiai “Lietuvos” viešbučio pagrindiniam tūriui, taip siekiama išvengti plačių šešėlių bei biurų patalpas apsaugoti nuo intensyvių saulės spindulių. Didelis dėmėsys skirtas pagrindinio tūrio formos ieškojimui, kad jis darniai įsiterptų tarp greta stovinčių aukštuminių pastatų ir kartu išreikštų „Hansabanko” įvaizdį. Taip gimė novatoriškas, išskleistas bures primenantis skaidrus tūris, kurio plano forma kinta nuo apskritimo apačioje iki elipsės viršuje. Ši forma yra labai funkcionali, nes apskritimas pirmuose aukštuose leidžia patogiai išskirstyti įvairias patalpų grupes – jos visos vienodai nutolusios nuo centro. Viršuje - elipsės ploto pakanka banko vadovybei – tai savotiškai atspindi “piramidės” principą. Šalia suprojektuoti skirtingų funkcijų palaipsniui žemėjantys tūriai taip, kad derintųsi su sklypo reljefu.
Automobilių parkingas, skirtas 792 automobiliams, projektuojamas prie Konstitucijos prospekto, numatytas stiklinis stogelis jungiantis įvažiavimus į parkingus su įėjimu į pastatą. Automobilius saugoti siūloma požeminiuose mechanizuotose lengvųjų automobilių saugyklose iš aštuonių (Multiparker 720) segmentų išdėstytų vienoje linijoje lygiagriačiai Konstitucijos prospektui, kurių kiekvienas talpina po 99 automobilius, viso galima sutalpinti 792 automobilius. Vidutinis vieno automobilio suparkavimo laikas 90 sekundžių. Tai sudarytų patogias ir saugias sąlygas, žmonėms nereiktų leistis po žeme, mažintų oro užterštumą (nereiktų sudėtingų vėdinimo sistemų), taupytų sklypo užstatymo plotą, neužstotų vaizdo į upę. Virš požeminių parkingų numatoma atvira parkavimo aikštelė 62 automobiliams Banko bei dukterinių įmonių klientams. Pastato konstruktyvinis sprendimas - novatoriškas. Laikantį karkasą sudaro išorinis kevalas, susidedantis iš persikertančių plieninių strypų sistemos, bei liftų šachta - pastato centrinė šerdis. Šio daugiaaukščio pastato konstrukcinė sistema skiriasi nuo įprasto daugiaaukščio ir yra unikali tuo, kad liftų šachta perima vertikalias apkrovas, o horizontalias apkrovas perima išorinis kevalas.
Dėka aptakios statinio formos sumažėja vėjo apkrova iki 2 kartų, lyginant su stačiakampio plano formos statiniu. Preliminarūs skaičiavimai parodė, kad pastato aukščiausio taško horizontalus poslinkis nuo skaičiuojamosios vėjo apkrovos neviršija 1/2000 statinio aukščio. Kadangi aukštuminiams statiniams didžiausią įtaką turi vėjo apkrova, šios pastato savybės pranašesnės lyginant su įprastomis dangoraižių sistemomis.
Kevalo struktūra ypatinga tuo, kad praradus vieno ar kelių elementų stiprumą, sistemos neištinka griūtis, nes įrąžas perima kiti kevalo struktūros elementai.
Pastato konstruktyvinis sprendimas leidžia laisvai pagal poreikius planuoti kiekvieną aukštą, nes pastovi yra tik centrinės šerdies – liftų, laiptinių ir sanmazgų – vieta, ir nėra kolonų tinklo.

 

<< Atgal


<< Atgal


Mecenatas

Didieji rėmėjai
Rėmėjai
Sprendimas: Raimundas Veikutis 2008 © Lietuvos architektų sąjunga. Visos teisės saugomos